Opstijgend vocht is een zeldzame vorm van bevochtiging die optreedt op de buitenmuren van woongebouwen. Het treedt op wanneer overtollig vocht op het oppervlak alleen door capillaire werking door de muur naar boven gaat. Deze methode van oppervlaktevochtoverdracht is vergelijkbaar met hoe regenwater zich verzamelt aan de zijkanten van uw goten en naar uw tuinen stroomt. Dit type vochtoverdracht komt echter niet vaak voor aan de binnenkant van de muur, omdat het vocht nergens heen kan.

Opstijgend vocht behandelen

De meeste vormen van opstijgend vocht worden veroorzaakt door externe factoren zoals warm weer, condensatie of vorst. Soms wordt het probleem veroorzaakt door de afvoersystemen in uw huis, maar meestal is het het gevolg van slecht onderhoud. Het eindresultaat van het afvoersysteem van elk gebouw is dat de grond verzadigd raakt. Dit start het verdampingsproces, het proces waarbij water uit een object wordt afgevoerd. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter het risico dat vocht een ernstig probleem wordt.

Opstijgend vocht begint als kleine natte plekken en wordt geleidelijk groter naarmate het waterpeil stijgt. Een gekwalificeerde landmeter kan gemakkelijk vaststellen waar de vochtigste gebieden zich in uw woning bevinden en met voldoende informatie van een eenvoudige visuele inspectie kan de landmeter u adviseren of u uw ramen en deuren moet repareren of vervangen. Een ervaren aannemer voor vochtverwijdering kan uw gehele pand grondig inspecteren en u een deskundig rapport geven over eventuele vochtproblemen.

Als u vochtproblemen in uw huis wilt voorkomen, is het sterk aan te raden om onmiddellijk maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Een van de beste manieren om met opstijgend vocht om te gaan, is door een vochtwerend membraan aan de buitenkant van uw woning te plaatsen. Deze kunnen worden gekocht bij elk goed bouwbedrijf of bij gespecialiseerde experts op het gebied van vochtwering. Een goed uitgevoerde vochtige laag voorkomt dat vocht uw gebouw binnendringt en stopt ook met vocht dat structurele schade aan uw gebouw veroorzaakt.

Opstijgend vocht behandelenDe meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht in moderne eigendommen is slecht onderhoud van de constructie. Dit kan eenvoudig worden verholpen door eenvoudig de externe oppervlakken regelmatig te reinigen. Overmatige ophoping van vet, olie en andere verontreinigingen in de ruimte kan leiden tot condensatie tussen de cementmuur en de aangrenzende muren. Wanneer deze aandoening zich ontwikkelt, creëert het een perfecte omgeving voor schimmel en meeldauw om te gedijen en zal dit leiden tot ernstige problemen zoals rottende plafonds en muren en de vorming van zwarte vlekken en verkleuring op pleisterwerk.

Het is vaak zo dat vocht zich begint te ontwikkelen rond de onderste delen van uw huismuren en kan leiden tot schimmelvorming op het pleisterwerk. U moet ervoor zorgen dat uw woning goed geventileerd blijft en dat de lucht rond uw woning kan circuleren. Naast het verbeteren van de ventilatie van uw woning, moet u misschien ook overwegen om uw metselwerkmuren waterdicht te maken om te voorkomen dat vocht het oppervlak van uw muren binnendringt en de holte eronder bereikt.

Er zijn een aantal verschillende methoden om uw metselwerkwanden dampdicht te maken. Enkele van de meest effectieve zijn: * Het waterdicht maken van scheuren in uw muren met siliconen spray-on doppen * Holteherstel waarbij de mortel wordt weggepompt om een holte vrij te maken * Afdichting met industriële siliconenspray-afdichtingsmiddelen * Holteherstel gecombineerd met betonnen toplaag * Afdichting met industrieel krijtbord en gipsplaatpasta * Spouwreparatie gecombineerd met stucwerk * Muurcoating met polyurethaanvernis * Ventilatie met fotocel infraroodcamera’s of rookmelders geïnstalleerd * Voorziet elke opening in uw huismuren van een waterdichte dop * Installatie van een waterdichte pomp om overtollig vocht te verwijderen in uw huis van dakopeningen en lekken * Gebruik van een luchtontvochtiger op uw zolder om de vorming van vocht in kelders te stoppen

Een andere belangrijke factor om op te merken is dat opstijgend vocht ook kan optreden in de grond onder uw huis, vooral in gebieden waar de grond zeer vochtdoorlatend is. Terwijl vocht door de grond beweegt, neemt het tijdens zijn reizen zout op, evenals organisch materiaal, zoals omgevallen boombladeren. Als het eenmaal aan de oppervlakte komt, combineert het zich met luchtverontreinigende stoffen in de lucht, waardoor een enorm vochtprobleem ontstaat. Het vocht voegt zich dan samen met de aarde en kan verzakking veroorzaken, wat kan resulteren in verdere vochtproblemen, vooral rond deuren en ramen. Om dergelijke problemen te voorkomen, moet u controleren of er geen zoutophoping is op de fundering van uw huis. Als dat het geval is, moet u maatregelen nemen om alle zoutophopingen onder uw huis te verwijderen, waardoor de hoeveelheid vocht die zich op de grond ontwikkelt aanzienlijk zal verminderen.